perjantai 7. joulukuuta 2012

"Mitä tarkoittaa tilastotiede?"



Raapale eli sata sanaa ja vielä muutma kysymys - en osaa päättää, tarvitaanko niitä. Tämä novelli/miniessee/lastu/joku lähti otsikoksi nostetusta ystävän kysymyksestä. Keskeytin läksyt siihen ja googlasin, sitten kirjoitin novellin. Ei ihan tuore teksti tämäkään, mutta onpahan jotain päivitettävää.



Meillä kaikilla pitäisi olla joku, joka kysyy jokaisen kuulemansa pitkän sanan jälkeen ”mitä se tarkoittaa”. Mitä tarkoittaa matematiikka, kommunismi, vapaus tai RCL-piirin kapasitiivinen reaktanssi? Me käytämme paljon sanoja, joita emme osaa määritellä, ja jos sanaa ei osaa määritellä, ei sitä tunne. Matematiikkaan kuuluvat niin yhteenlasku, geometria kuin verkkoteoriakin, mutta sitä ei voi määritellä vain esimerkeillä. Maailmankuva on eheämpi kuin lapsella vasta, kun ymmärtää, että se on tiukasti määriteltyjen abstraktien kohteiden tutkimista logiikalla ja tietyllä merkintäjärjestelmällä.

Onko tämä tärkeää? Eipä taida olla. Silti: tie tasapainoiseen ja ristiriidattomaan maailmankuvaan käy lapsen tai Sokrateen tietä, siis kysymällä joka tienhaarassa ja vaikka suorillakin tienpätkillä.

Mitä tarkoittaa maailmankuva? Mitä tarkoittaa tienhaara? Mitä tarkoittaa suora?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti