keskiviikko 2. toukokuuta 2012

1 + 1 < 3

Unohdin toivottaa hyvää vappua eilen. Pahoitteluni!

 Eräänä päivänä poikaystäväni laskeskeli ääneen tavalla, jota en ollut itse tajunnut ajatella. Tavallisessa suomalaisessa lukiossa on kolme pakollista kurssia uskontoa ja fysiikkaa yksi. Kemiaa, toista perinteistä matemaattista luonnontiedettä siihen päälle toinen kurssi.

Minusta se on hirvittävän surullista.

En tiedä uskontotunneista juuri mitään, olen ollut elämänkatsomustiedossa aina, joten en vaivaudu puuttumaan tarkemmin uskonnonopetukseen. Ja sanon vain sivulauseena, että et:ssä ei opi juuri mitään, se on oppiaineena turha. En ole vielä tavannut asiantuntevaa aineen opettajaa, ja kaikki järkevät sisällöt käsitellään myös muissa aineissa (viimeistään lukiossa). Miksi olen et:n nimissä mm. katsonut videota Tove Janssonista, kuunnellut yhden et-opettajistani 40 minuuttia kestävää esittelyä, oppinut tuplana filosofian ensimmäisen kurssin ja piirtänyt liikenneturvallisuusjulisteen?

Kukaan ei uskalla 2010-luvun Suomessa sanoa, että olisi aika lopettaa uskonnonopetus pakollisena kouluaineena. Tai ainakin vähentää sitä tai koota se kaikille yhteisen, (sisällöltään ja opettajakoulutukseltaan) järkeistetyn elämänkatsomustiedon alle.

Suostun opiskelemaan kirkollishistoriaa yleissivistyksen nimissä vaikka historian tunneilla, jos se on kynnyskysymys, ja kyllä murrosikäiset oppivat ne etiikka-asiatkin, jotka kuulemma kuuluvat opetussuunnitelmaan, jossain ihan muualla kuin koulussa.

Mitä koulujen uskonnonopetus antaa lapsille? Mitä se antaa nuorille? Mitä se antaa yhteiskunnallemme?

3 kommenttia:

 1. Lukiossa on myös pakollisia yhteiskuntaopin kursseja kaksi, mutta uskontoa kolme. Maallistunut maa, totta vie...

  Joo, et on aika turha aine, itsekin olen et-opiskelija... Tunneilla kuulemme vain Sven Krohnista.

  VastaaPoista
 2. Todellakin, nörttinä oleminen on parasta!

  Ymmärrän huolen mielenterveyden puolesta... Ei ole kivaa olla surullinen. Nyt on jotenkin lääkitys kohdillaan, silleen menee ihan hyvin... Voisi mennä huonomminkin. Mutta onneksi ei.

  Toivon, että sun mielenterveys säilyy. En halua tämmöistä kenellekään. (Ja mulla on kuitenkin asiat vielä ihan semihyvin(!))

  VastaaPoista
 3. Olen aika ateisti mutta minusta lukion uskonnon opetus oli todella mielenkiintoista.
  Koko maailman uskontokulttuuria ja sen historiaa ei käsitellä tarpeeksi historiassa! Kurssi opettaa paljon ja auttaa ymmärtämään (vaikka ei hyväksyisi). Myös etiikkakurssi oli aivan loistava hyvän opettajan käsissä. Toivoisin että koulussa olisi joku tuollainen etiikan kurssi pakollinen, pisti ajattelemaan..

  Ja lukiossahan uskonnon opetus ei ole enää sellaista tuubaa mitä peruskoulussa, vaan mennään lähemmäs objektiivista tutkimusta.

  VastaaPoista