lauantai 25. helmikuuta 2012

Lisää surullisia aiheita - Eutanasia

Minulla menee kaikin puolin hyvin: silti tänne kertyy tekstiä luokkaan "ahdistus". Ehkä olen liian suomalainen, että osaisin kirjoittaa Ilosta ja Onnesta.

Olen pitänyt itsemurhaa aina vääränä ratkaisuna, ja vastustanut eutanasiaakin useimmissa tapauksissa (jälkimmäistä tosin olen pohtinut hyvin vähän). Itsemurha johtuu mielenterveyden heittelyistä ja/tai päihteistä lähes aina, ja molemmille syille voi tehdä jotakin. Kuolema poistaa ne, mutta niin lääketieteellinen hoitokin yleensä. Nämä ovat siis mielipiteitäni, tietoa minulla ei ole juurikaan. Minulle tyypillisiä huonosti perusteltuja ehdottomia mielipiteitä.

Jokin aika sitten tajusin olevani väärässä. Lähipiirissäni on ihminen, joka on psyykkisesti ja fyysisesti sairas eikä parane koskaan kummastakaan. Menee vain huonommaksi ja huonommaksi.

En voi kieltää häntä kuolemasta. Itsemurha ei ole ratkaisu, jos tyttöystävä jättää tai menettää työpaikan, mutta on tilanteita joissa toivoa ei ole.

Ihmisarvoisen elämän, kuten sanotaan, eläminen loppuun asti ei ole mahdollista kaikille.

En voi tuomita häntä, jos hän päättää olla elämättä enää pidemmälle. Se on surullista, mutta niin se on.

2 kommenttia:

 1. Suomen lääkäriliitto pitää ennenaikaista kuolemaa lääketieteen perinteisenä vihollisena, sillä lääkärin etiikan lähtökohta on ihmisen palveleminen elämää kunnioittaen. Lääketieteen kehittyessä ja ihmisen keski-iän huomattava pidentyminen on herättänyt lääkäriliitossa myös keskustelua, että onko pitkitetty elämä aina ihmisarvoista.

  Suomen potilaslaki (785/1992) ja lainsäädäntö ei hyväksy eutanasiaa ja lain mukaan potilaalla ei ole oikeutta vaatia eutanasiaa. Suomen rikoslain mukaan potilaan elämän lopettaminen on rangaistava teko, joka luokitetaan tappo- tai surma-nimiseksi rikokseksi.

  Suomen lääkäriliitto suhtautuu kielteisesti aloitteisiin eutanasian laillistamisesta. Lääkärien ammattikunta pidättäytyy toimenpiteistä, joiden ensisijainen tarkoitus on potilaan kuoleman jouduttaminen. Maailman lääkäriliitto (WNA) kehottaa lääkäreitä pidättäytymään itsemurhan (eutanasia) avustamisesta, vaikka se ei olisikaan maan lakien mukaan kiellettyä. Amerikassa Oregonin osavaltiossa eutanasia on laillistettu, samoin Euroopassa Hollanti, Belgia ja Sveitsi ovat hyväksyneet eutanasian.

  Maailma on menossa koko ajan moraalittomampaan suuntaan kaikilla rintamilla. Jossakin vaiheessa myös eutanasia tullaan hyväksymään maailmanlaajuisesti kuten moni muukin väärä asia, joka on ensin nostatettu keskustelunaiheeksi ja sitten sen johtopäätöksenä asia on hyväksytty.

  Lääketieteen pitäisi suojella elämää ja ylläpitää sitä kaikin mahdollisin tavoin, eikä surmata potilasta, vaikka potilas sitä toivoisi. Kivunhallinta ja kipujen lievittäminen on nykyään lääketieteessä korkealla tasolla. Lääketiede kehittyy tässä suhteessa huimaa vauhtia ja kivuissa sekä kärsimyksissä kamppaileva potilas voi saada vaivoihinsa apua hyvinkin pian sekä jopa parantua niistä.

  Kivuista kärsivä potilas voi parantua Jumalan tai lääketieteen avulla. Tällaisia tapauksia on useita. Myös tästä syystä eutanasia on väärä ratkaisu, sillä parantuminen voi olla edessäpäin. Kenenkään kohdalla emme koskaan voi tietää mitä heille tapahtuu, siksi eutanasia on aina surma ja eettisesti väärä teko.

  Monet lääkärit ovat nähneet omin silmin potilaita, jotka Herra Jeesus on parantanut yliluonnollisesti. Aina kun on elämää jäljellä, niin on toivoa jäljellä. Eutanasia on eettisesti väärin sekä syntiä Jumalan kasvojen edessä.

  tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/eutanasia.html

  VastaaPoista
 2. Mutta tarvitseeko ihmisen elää ne viikot/kuukaudet/vuodet ennen mahdollista paranemistaan kärsien?

  Joskus voi olla helpompi kuolla kuin elää. Yleensä se ei ole totta, mutta joskus. Ihmeparanemiset ovat liian harvinaisia.

  Entä, jos jokainen länsimainen ihminen eläisi kaksisataavuotiaaksi? Mitä kävisi maapallollemme, luonnonvaroilelmme, yhteiskunnillemme...?

  VastaaPoista