keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Ylevää puhetta kirjallisuudesta

Luen ihan kauheasti. Joskus pitäisi laskea, mitä kaikkea luen päivän aikana. Tosin siitä tulisi niin pitkä lista, etten jaksaisi sitä ikinä kirjoittaa. Useampi kirja voi mennä päivässä.

Tällä hetkellä satunnaisten nuortenkirjojen, sanomalehtien, Suomen kuivalehden ja muun seasta erottuu kaksi projektia. Jules Vernen kirjat ja Death Note -manga. Pohdin tässä joku aika sitten kuinka paljon samaa niiden päähenkilöissä on...

Death Noten päähenkilöllä Raitolla (Lightilla in english)on yliluonnollinen voima: Death note-vihko, jonka avulla voi tappaa kenet tahansa jonka nimen tuntee. Raito alkaa tappaa rikollisia... Raito kokee, että hänellä on oikeus päättää toisen ihmisen elämästä ja kuolemasta, että joku on niin paha että ansaitsee kuolla. Raito on huippuälykäs ja kehittelee mahtavan monimutkaisia juonia ollakseen jäämättä kiinni. Raito hallitsee tunteensa ja valehtelee sujuvasti tyynin kasvoin. Raito on hyvännäköinen ja ihmiset pitävät hänestä. Vain harvoin tunteet ottavat hänestä vallan, mutta kun niin käy, ne ovat vahvoja.

Kapteeni Nemon asema on erilainen mutta yhteisiä piirteitä löytyy. Kapteeni Nemo tuhoaa viattomia ihmisiä, koska he ovat häntä sortaneen maan kansalaisia. Hänelläkin on oikeus päättää ihmisen kuolemasta. Nemo on nero, "uuden ajan Galilei" kuten kirjassa sanotaan. Hän on käyttänyt suurta älykkyyttään sukellusveneen rakentamiseen. Nemo on yleväryhtinen ja komea ja saa ihmiset luottamaan itseensä pelkällä olemuksellaan. Nemo näyttää ensimmäiset sata sivua täysin tunteettomalta, mutta hänkin on ihminen ja välillä vahvasti tunteidensa vietävissä.

Kumpikaan heistä ei ole mustavalkoisen paha eikä hyvä, erinomaisen kiinnostavia hahmoja joista tosiaan varsinkin Kapteeni Nemo tasapainoilee kapealla polulla 'hyvän' ja 'pahan' välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti