torstai 24. joulukuuta 2009

24. päivänä vuoden viimeistä kuukautta gregoriaanisen kalenterin mukaan

(Ottakaa teksti mieluummin huumorina kuin jumalanpilkkana, mieluummin mielipiteeni kuin ärsyttämisenä)

”Jeesus oli sittenkin vain yksi ihminen
mutta Rooman orjalauma
tuhatlukuinen”

Pari tuhatta vuotta sitten nyky-Palestiinan alueella syntyi lapsi. Montakin lasta, mutta yksi muita tärkeämpänä: tällä lapsella oli lahja puhua, ja hänellä oli myös asiaa. Jälkimaailma muistaa hänet maailman suurimpana agitaattorina, jota seuraa yhä kolmasosa maailman kansoista: enemmän kun yhtäkään poliittista aatetta koskaan. Ehkä hänessä oli lääkärinkin vikaa, tai taikurin, tai sitten jälkeen tulleissa vain oli ihmisiä joilla oli kirjoittajan lahjoja ja kaunis mielikuvitus.

Vartuttuaan lapsi puhui uskontoa vastaan, ja suurimpana rikoksenaan, väitti itseään jumalan pojaksi. Ja moni uskoi: tämän miehen ei tarvinnut uhata kaasukammioilla tai lamalla, kuten eräiden myöhempien mestaripuhujien. Sanoma oli riittävän kaunis ilmankin.

Puhui mies asiaakin: puhui vallanpitäjiä vastaan, kirkon paatuneita normeja vastaan, väkivaltaa vastaan. Ja suurimmassa osaa asioita mies oli oikeassa.

Maailma olisi parempi paikka, jos me rakastaisimme vihamiehiämme ja jos iskun saadessamme kääntäisimme toisenkin posken lyötäväksi. Jos ihminen todella elää näin olemalla kristitty, on se hieno ja arvostettava asia. Minä en tarvitse taivasta ymmärtääkseni, että noin meidän pitäisi elää.

”Jaksaakseen ponnistella eteenpäin tässä elämässä, ihminen tarvitsee jonkin elämää suuremman aatteen jota kantaa” Sitaatti ei ole sanatarkka, Leo Trotskia sen pitäisi olla kuitenkin. Minä en tarvitse voimaksi uskontoa, enkä kirkkoa perinteineen ainakaan. Mutta ei minulla ole oikeutta kieltää muilta heidän uskontojaan: ei heillä ole oikeutta kieltää minua.

”mutta muistetaan, minkä takia me olemme eläneet. Vallankumouksen takia, eikö niin?”
”niin.”
, kaksi hengenvaarallisesti sairasta ihmistä jutteli keittiössämme. Olisi hienoa sanoa, ettei äänissä ollut katkeruutta, mutta silti parempi pysyä totuudessa.

”Jeesus oli sittenkin vain
yksi ihminen
mutta miljooniin jo nousee määrä
köyhien”

Hyvää keskitalven juhlaa, anteeksiannon, rakkauden ja rauhan juhlaa! Ja onnellista uutta vuotta 2010!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti