lauantai 21. tammikuuta 2017

Maailma 2017

1.
"Ysiluokkalaiset on syntyneet vuonna 2001. Heille iskut WTF-torneihin ovat historiaa samalla tavalla kuin Kekkonen, jotain mikä on tapahtunut joskus toisen maailmansodan jälkeen, joskus kauan sitten", sanoi vanha opettajani.

Itsekin muistan vain vähän ajalta ennen terrorisminvastaista sotaa. Muistan ensimmäisen koulupäiväni - samalta syksyltä -, muistan kun Tarja Halosesta tuli presidentti, muistan Kosovon sodan. Mutta muistan Afganistanin ja Irakin sodan alun, sen mikä ysiluokkalaisille on jo historiaa.

2.
Pelkäsin maailmansotaa ensimmäisen kerran 8.8.2008 kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan. Olin yläasteella, en vielä ihan yhdeksännellä.

2.
Itkin tänäänkin kun luin uutisia. Yhdysvalloissa noin puoli miljoonaa ihmistä osoitti tänään mieltään Trumpia vastaan. Vietnamin sotaa vastusti 100 000 ja rasismia 200 000, 60-luvulla kun kansalaisyhteiskunta oli eli ja paloi viimeksi. Noiden lukujen vertailulle minä itkin.

Muistan Irakin sotaa (siis sitä toista, minulle on vain yksi Irakin sota) vastustaneet mielenosoitukset sekä ennen että jälkeen hyökkäyksen. Ja kun Yhdysvallat aloitti maahyökkäykset 20.3.2003, kirjoitin tapahtuman muistiin lapsellisella kaunokirjoituksellani. Erilliselle lapulle, johon piirsin rauhankyyhkyjä.

En tiedä, onko 20.1.2017 päivämäärä, joka pitäisi samalla tavalla kirjoittaa muistiin.

4.
En ole yleensä kovin hyvä muistamaan päivämääriä tai vuosilukuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti