maanantai 29. heinäkuuta 2013

Hei nyt oikeasti (eli asiaa sekasaunomisesta)

Olen vähän myöhään puuttumassa jokunen viikko sitten netissä velloneeseen sekasaunakeskusteluun, mutta menkööt. Taustatiedoksi: olen sekasaunonut 15-vuotiaasta silloin tällöin monissa eri porukoissa: leiriläisenä, sekä koulukavereiden, sukulaisten ja työtovereiden kanssa. Tässä muutama pointti keskusteluun.

1. Nuotta-lehden internetsivustolla väitettiin protuleirien sekasaunomisasenteen johtavan asenteeseen, ettei seksuaalisuudella ole väliä. (Mikäli ymmärsin oikein, juttu oli harvinaisen sekava). Kukaan ei ole väittänyt niin. Alastomuus ei ole sama asia kuin seksuaalisuus. Täysin ei-seksuaalista alastomuutta on olemassa. Esimerkiksi: kukaan tuskin on kieltämässä pieniä lapsia nakuilemasta muiden ihmisten nähden. Sekasaunaan voi suhtautua täysin vastaavalla tavalla.

Ja jos sekasaunan perimmäinen ongelma on, että tila värittyy seksuaalisesti, niin pyydän mitä syvimmin kaikkia ihmisolentoja ottamaan huomioon, että a) kaikki ihmiset eivät ole heteroita b) kaikki ihmiset eivät ole selkeästi määriteltävissä miehiksi tai naisiksi, tai heidän oma käsityksensä sukupuolesta eroaa biologisesta sukupuolesta.

Jos sekasaunominen on asiatonta, koska heterot ajattelevat seksiä, kai saman tien kielletään kaikkia homoja saunomasta saman sukupuolen edustajien kanssa?

2. Asiallisin perustelu, johon olen törmännyt sekasaunoja vastuttettaessa, on, että se voi aiheuttaa ahdistusta/mielipahaa/paineita jne. Tottakai sekasaunominen voi aiheuttaa mielipahaa, ja mitä luultavimmin sinne "joutuu" myös ihmisiä, jotka eivät oikein haluaisi. Silti harvalle tilanteesta jää kuitenkaan oikeita traumoja. Erityisesti uskon protuleirien saunakulttuurin olevan turvallinen.

Minullekin ensimmäinen sekasauna oli hieman epämiellyttävä kokemus. Menin protuleirillä sekasaunaan lähinnä uteliaisuudesta. Saunassa oli vaikea olla: mietin, mihin katsoa, miten istua ja kenen vieressä. Kuitenkin seuraavana iltana palasin sekasaunaan, samoin sitä seuraavana.

Olen toisenkin kerran ollut epäviihtyisässä sekasaunassa. Siellä oli liian paljon väkeä, jopa ovensuussa seisoi saunojia, ja mukana oli hieman epämiellyttäväksi kokemani henkilö. En viihtynyt saunassa kauaa: saunasta pääsee aina pois, jos ei siellä halua olla.

Sekasaunominen on minun kokemukseni mukaan yleensä mukavaa&luonnollista&toimivaa. Se ei ole sitä aina, mutta todellisia ongelmia en ole kohdannut. Veikkaan, että moni muukin ensimmäisestä sekasaunomistilanteesta hieman järkyttynyt henkilö on palannut laillani sekalauteille ja oppinut suhtautumaan alastomuuteen (minun mielestäni) ainoalla järkevällä tavalla: luonnollisena osana elämää.

torstai 4. heinäkuuta 2013

Runoja tältä kesältä



 Yritin ottaa tavoitteeksi kirjoittaa joka päivä, mutta olen jäänyt siitä kyllä paljon... Ja koko kesäkuussa en päivittänyt blogia. Mikäli minulla on yhä lukijoita, pyydän anteeksi ja pahoittelen.

Pari runokuvaa tältä kesältä:


Öisin ostan luomumaitoa
alepasta joka on aina auki

silti päivisin saatan syödä tonnikalaa
ilman delfiinimerkkiä

öisin hymyilen miehille
joilla on entisen poikaystäväni
hiukset, silmät tai hymy



Ja pitkästä aikaa oodi eräälle pikkukaupungille. Kävin nimittäin noin neljättä kertaa elämässäni Turussa, keskiaikamarkkinoilla, ja kerrankin vähän pidempään kuin vain kääntymässä. Pidin paikasta.


Jo ennen kuin näen
viiniä siemailevat naiset
rantakahviloissa
jokilaivat lehtipuut vanhat sillat
näen rantakadulla taidemaalarin kojun

jo pelkkä se
tuo mieleeni kaikki Euroopan kaupungit
joet katukahvilat taivaanrannat

levottoman onnentunteen
liian pienet kengät ja kadut ulkomailla